Emilia vid fönstret

Det är alltför sällan jag har (eller tar mig) tid att fotografera för min egen skull. Det är inte bra, eftersom jag behöver den injektion av glädje och inspiration det ger mig. Därför bestämde jag mig att utnyttja en fredagskväll för några veckor sedan att fotografera lite på ett tema jag funderat på ett tag.

Jag behövde då en tjej med tatueringar, som kunde tänka sig att visa upp dem för mig och min kamera (och alla läsare på min blogg mm). Emilia hade jag träffat i samband med ett fotouppdrag för ett företag i Eksjö kommun, och hon hade allt jag behövde för förverkliga några av idéerna.

När jag sedan tittade igenom bilderna, fastnade jag för en serie bilder som inte var planerade, och som egentligen inte alls visar så mycket av hennes snygga tatueringar. Jag tycker dock att de fångade en annan och djupare känsla, som jag tycker om. Vad tycker du?

001-svartvit-portrattfotografering-sensuell-modell002-svartvit-porträttfotografering-sensuell-modell003-svartvit-porträttfotografering-sensuell-modell

Den här sortens fotograferingar, som jag bara gör för att det är kul och utvecklande, är väldigt viktiga. Jag kan testa ljussättningar, kompositioner och använda miljöer som sedan kan komma till nytta vid andra fotograferingar, men framförallt så fylls jag av energi och lust att ge mig på nya uppdrag.

Comments

Fjällvandring och avkoppling med kameran

fjall14-00

Det här blogginlägget blir lite ovanligt. Normalt bloggar jag mest om bröllopsfotodelen av min verksamhet, även om det slinker in ett och annat inlägg om andra ämnen då och då. Något som jag för övrigt hela tiden tänker att jag skall bli bättre på, men det blir mest bröllop ändå... Det vore nog bra om jag beskrev de andra delarna lite mer, då det trots allt är den största delen.

Nåja, det är inte bara därför det här blogginlägget är ovanligt, utan för att det också handlar om något så privat som bilder jag bara tagit för min egen skull. Dessutom var inte ens fotograferingen huvudfokus, utan egentligen bara en bonus. Numera har jag alltför lite tid för egna fotoprojekt. Nästan all tid jag fotograferar sker på uppdrag, och jag känner att jag skulle behöva fotografera mer för min egen skull och för att kunna utvecklas. Bilderna i det här inlägget är tagna under en fjällvandring som jag nyss gjorde, helt utan baktanke att komma hem med användbara bilder. Fotograferingen under vandringen var, precis som ursprunget till mitt fotointresse, ett rent nöje, och ett sätt att se och förmedla min bild av vad jag upplevt.

En annan sak som gör det här inlägget ovanligt är att jag inte suttit och finlirat med bilderna. Jag har, för att utmana mig själv, givit mig vissa begränsningar, och bland annat fotograferat alla bilderna med svartvit inställning direkt i kameran. Det har tvingat mig att försöka se andra saker i motiven än "fina höstfärger i fjällen". Jag har överfört dem från kameran med WiFi till min telefon, och sedan snabbt behandlat dem i appen VSCO Cam, för att därefter publicera dem på Instagram. Det är de bilderna som du hittar nedan.

Vi vandrade från Vålådalen via Vålåstugorna ner till Helags fjällstation i sommarlikt väder. Vi stannade några dagar på Helags för att kunna komma göra en topptur. Vädret slog dock om till hård blåst, regn, snö och (nästintill) vinterförhållanden och satte därför stopp för vårt toppförsök.

När vi gick hemåt sista dagen, var det helt vitt, och fyra minusgrader. Syftet med mina årliga fjällvandringar är avkoppling och det målet uppnåddes även i år! Toppen finns ju kvar till ett annat år.

Hoppas ni gillar bilderna!

fjall14-01
fjall14-01bfjall14-02
fjall14-03fjall14-04fjall14-05fjall14-06fjall14-07bfjall14-07fjall14-08fjall14-09fjall14-11afjall14-11bfjall14-12fjall14-14

Comments

Nattpuls 2014

I lördags var det en lång arbetsdag. Den började med en bröllopsfotografering (delvis i ösregn) i Jönköping, vigsel i Barnarp och fotografering vid mottagning på Spånhults herrgård i Norrahammar. Det kommer en bloggpost om det så småningom.

Efter bröllopsfotograferingen satte jag mig i bilen för att köra drygt 20 mil till Sölvesborg, där löptävlingen Nattpuls genomfördes för första gången. Mitt uppdrag var att springa och fotografera loppet inifrån, så jag bytte om till löparkläderna och hängde på mig kamera, blixt och ett extra objektiv.

Det blev ett kul och lite knepigt fotouppdrag. Att blixtsnabbt uppfatta situationen, välja vinkel, bedöma ljuset och fotografera i mörker är inte helt enkelt. Lägg till att löpningen blir ett intervallpass mellan stillastående och ruscher, och att en stor del av sträckan går på en väldigt speciell, och vacker bro, men som gungar rejält när hundratals löpare rusar fram över den.

Idén bakom Nattpuls är att loppet skall sätta upplevelsen i centrum och att alla skall kunna delta och inte bara de som löptränat hela sitt liv. Därför hände det kul saker längs hela banan. På torget fanns en DJ, stor del av banan var upplyst av marschaller, längs banan fanns en kör, en sångtalang och en sambaorkester. Det var riktigt kul att springa, och efteråt såg jag bara glada ansikten, men vissa var naturligtvis lite trötta...

Fler bilder hittar du på http://nattpuls.com/bilder-2014/

nattpuls-01nattpuls-02nattpuls-03nattpuls-04nattpuls-05nattpuls-06nattpuls-07nattpuls-08nattpuls-09nattpuls-10nattpuls-11nattpuls-12nattpuls-13nattpuls-14nattpuls-15nattpuls-16nattpuls-17Bnattpuls-18bnattpuls-18cnattpuls-19nattpuls-20

Comments

Alla hjärtans dag

Så här på alla hjärtans dag vill jag skicka ett tack till alla de brudpar som genom åren har låtit mig fånga en del av deras kärlek på bild. Jag hoppas att ni med hjälp av mina bilder kan få tillbaka lite av den där underbara känslan ni hade på er bröllopsdag.

Dessutom skickar jag ett hjärta till alla mina egna nära och kära, som jag denna dag befinner mig alltför långt ifrån.

2013-07-06_0203

Hjärtat har jag lånat från en av sommarens härliga bröllopsfotograferingar. Tack Paulina och David. Fler bilder kommer inom några dagar!

Comments

Nu är det Eksjö Stadsfest som gäller!

9567066276_0394d74214_z

Så här emellan bröllopen ägnas helgen åt att njuta av Eksjö Stadsfest, som är ett fantastiskt arrangemang för en så liten stad som Eksjö. Det är ett makalöst utbud av artister och aktiviteter, och det brukar vara mycket folk! I vanlig ordning kommer jag att fotografera lite grann (eller kanske lite mer, när allt kommer omkring).

Vill du värma upp inför stadsfesten, eller bara kolla vad det är för något, kan jag rekommendera att kolla in mina stadsfestbilder på Flickr eller kolla på videon nedan:Vi ses på stadsfesten!
Comments

Fotografiskt nyårslöfte 1 - Projekt 366

En bild om dagen under 2012!


Min fotografiska nyårslöfte 1 innebär att jag varje dag under hela 2012, utöver egna eller beställda fotojobb, skall fotografera och (helst samma dag) publicera en bild.

Syftet är att utveckla min kreativitet och att tvinga mig att tänka fotografiskt annorlunda varje dag. I huvudsak skall bilderna tas och bildbehandlas med min iPhone, vilket gör att jag tvingas att befria mig från höga krav på teknisk kvalitet, och i största möjliga mån avgränsa mig från andra tekniska aspekter.

Projektet genomförs helt och hållet för min egen skull, och har inget med min övriga fotoverksamhet att göra, även om det naturligtvis kommer att finnas beröringspunkter. Förhoppningsvis kommer jag tvingas till att tänka annorlunda, vilket kan ge mig inspiration och idéer, som jag kan ha nytta av i min andra fotografering. Jag har ännu inte bestämt vad det skall resultera i, utan det får tiden utvisa.

Mina regler är få och enkla:

  • Jag skall ta, och helst samma dag, publicera en bild om dagen under hela 2012. Undantag från publicering varje dag kan göras om jag till exempel inte har tillgång till någon Internetuppkoppling eller annan verksamhet förhindrar det. Då kan publicering den dagliga bilden skjutas fram till "första bästa tillfälle".
  • Den dagliga bilden är ett fritt bildskapande och får förändras, manipuleras, förvanskas hur mycket som helst. Bilderna behöver inte föreställa något, ha något budskap eller berätta någon sammanhållen historia.

Här är den första!

366-001

Mina bilder i 366-projektet hittar du här eller direkt på Flickr. Jag har inte tänkt lägga upp bilderna i bloggen.

Vad tror du? Kommer jag att lyckas? Skriv gärna en kommentar!

Comments

Eksjö Stadsfest!

I helgen har det varit fullt ös i Eksjö! Eksjö Stadsfest är ett fantastiskt arrangemang startat (i nuvarande version) av ett antal eldsjälar i Fiesta Eksjö, men med många andra Eksjöbor inblandade. Hela innerstan görs om till festivalområde och i de äldsta delarna av staden byggs det upp sju scener där det i år uppträdde totalt 80 artister under två dagar! Artisterna är allt från lokala småband till världsartister! Publiksiffrorna är inte officiella ännu, men jag skulle gissa på att det handlar om cirka 10000 personer!

Som Eksjöbo kan man inte bli annat än stolt som en tupp över att vi klarar av ett sådant arrangemang i vår lilla stad!

Jag har försökt dra mitt lilla strå till stacken genom att stödja Fiesta Eksjö och Eksjö Stadsfest med bilder till marknadsföring och genom att fotografera före och under stadsfesten. De flesta affischerna (dock inte årets), broschyrer, stillbilder i TV-reklamen, reklamkort mm har i hög grad varit byggda på mina bilder. De sista två åren har jag främst fokuserat på att fotografera publiken - det är så många andra som fotograferar artisterna. Många av bilderna kan man se här. Jag har inte börjat ladda upp några bilder från årets stadsfest än, men det kommer inom någon vecka.

En smygtitt från årets stadsfest bjuder jag på - finalen på stadsfesten, då The Ark spelade sin sista spelning i Småland. Hela Stora Torget i Eksjö var fullpackat med folk! Helt underbart!

2011-08-27_0385

Comments

Ett besök på Ullinge...


Ett populärt ställe i att ha sin bröllopsfest på i Eksjö är Hotell Ullinge (eller Ullinge Wärdshus, som vi som bor här fortfarande kallar det). De har en fantastisk miljö med utsikt mot sjön Södra Vixen, och är kända för sin goda mat. En utmärkt kombination för bröllopsmiddagar!

Igår var jag där för att diskutera bröllopsfotografering och kunde inte låta bli att gå ett varv med kameran i deras nyrenoverade reception och i matsalen. När jag kom hem experimenterade jag med lite olika redigeringar, och tänkte bjuda er på en förhandsvisning. Utomhusbilder struntade jag i denna gång, eftersom det var oväder med blötsnö och stark vind.

2011-02-04_00022011-02-04_0014
2011-02-04_00052011-02-04_0016
...och så några med en annan stil...
2011-02-04_00232011-02-04_0045
2011-02-04_00412011-02-04_0038

Comments

Jul(i) och december


Äsch, jag kan inte undanhålla er de här två månadsbilderna i Fortivas kalender för 2011 längre. De passar också bra för att önska alla mina vänner och kunder riktigt god jul och ett gott nytt år!
Comments

Ett av årets roligaste fotouppdrag - Fortivas kalender


Som en för tidig julklapp damp en kalender ner i brevlådan igår och påminde mig om ett av årets roligaste fotouppdrag - att fotografera kalenderbilder till Nässjöföretaget Fortiva.Fortiva är en företagsgrupp som är specialiserad på verktyg för borrning, svarvning, fräsning och uppspänning. Det naturliga vore därför kanske att göra en kalender som antingen var full med bilder på deras produkter, eller helt enkelt en "traditionell kalender för en mansdominerad bransch", men nej...

Istället kom försäljare, tekniker, kund- och marknadsansvariga och till och med VD:n till min studio fullastade med prylar för att vi tillsammans skulle kunna göra en personlig och rolig kalender!

Varje månadsblad, utom juli och december, presenterar en medarbetare i ett tema som har med aktuell månad att göra. Medarbetarens personlighet och fritidsintressen lyfts fram i både bild och text. När dagen var slut hade därför bland annat fotbollar, slalomutrustning, höbalar, rökbord, flera hundar och mycket mera passerat studiogolvet!Juli och december fick egna teman och där tänjde vi på gränserna! Fortivas personal bjöd verkligen på sig själva! Bilder kommer i ett senare blogginlägg!

Tack till alla på Fortiva, och särskilt idésprutan Sandra Ekman (som lämpligt nog är marknadsansvarig) för ett roligt uppdrag! Hoppas ni hade lika kul som jag!

PS För övrigt så skriver Fortiva om kalenderfotograferingen i julnumret av sin kundtidning Kennakonnässören. Kolla på sidan 12!
Comments

Återtagning...


Nu har det snurrat på ett tag, utan att jag hunnit blogga något. Det har varit massor av jobb, resor och andra prioriteringar som gjort att mycket fått ligga och vänta ett tag, men nu har jag en vecka när jag skall försöka jobba ifatt. Alla snälla och tålmodiga kunder skall snart ha väntat färdigt!

Under veckan är det alltså bildbehandling, bildleveranser, albumdesign, och framställande av förstoringar, tackkort och annat som gäller! Skall försöka hinna med att boka in ett och annat kundmöte för de kommande veckorna också.

Tills vi hörs igen bjuder jag på några bilder från den vackra "
Fyra årstiders park" i Sölvesborg, som jag fotograferade åt Sölvesborgs kommun i september. Parken, som är designad av den holländske landskapsarkitekten Piet Oudolf, ligger precis intill vattnet i innerhamnen i Sölvesborg. Tänk att strosa omkring där en varm morgon under sensommaren eller en tidig höstdag!

Bilderna är tagna i morgonljuset en vacker höstdag, och jag har försökt förmedla den lugna, varma, mustiga och färgrika känslan jag fick när jag var där. Strax efter fotograferingen stod solen högre på himlen, det började blåsa och den lilla staden vaknade till - hela scenen förändrades!Comments

Tillbaka efter några dagars fotografering och vandring i fjällen!


Nu är jag tillbaka i Eksjö efter några dagars fjällvandring i de vackra Jämtlandsfjällen. Jag och min kamera har haft riktigt trevligt ihop, och det kommer säkert några fler bilder på bloggen så småningom...


Comments

Eksjö Stadsfest


Denna helg har främst ägnats åt Eksjö Stadsfest, ett fantastiskt musikevenemang som genomförs mitt i Eksjö Stad. På sex scener utspridda bland hus från 1600-talet och framåt har musik av små och stora artister i vitt skilda musikstilar spelats i två dagar. Det har varit fullt av glada människor överallt!

Jag sponsrar sedan förra året stadsfesten genom att fotografera och leverera bilder till affischer, broschyrer och annan marknadsföring. Under förra årets stadsfest bevakade jag främst artister, men i år har jag försökt fånga miljö, publik och stämning istället.

Några bilder kommer säkert hamna här på bloggen så småningom, men flest kommer jag att lägga upp på Flickr. Än så länge finns bara bilder från förra året, men snart börjar jag fylla på med årets bilder.


Comments

Mycket (efter)arbete och lite fotografering...


Är inne i en period med mycket arbete och mycket efterarbete... Jobbar med att designa några bröllopsböcker åt kunder från förra året och i år. Därför blir det tyvärr ganska lite fotografering just nu. Bjuder därför på en landskapsbild från Gotland i somras. Vi var ute och åkte på den västra sidan och fick se ett oväder dra förbi Karlsöarna, samtidigt som lite sol stack igenom molnen och lyste på måsarna som satt på en stenbank en bit ut i vattnet.

Jag har försökt förstärka den ödesmättade känslan genom att göra bilden svartvit, förstärka tyngden i molnen och ge bilden rätt hög kontrast. Gillar Du den?En anledning till att den här bilden hoppade upp ur gömmorna just nu, är att jag hade besök häromdagen av ett brudpar jag skall fotografera i sommar. Bruden är meteorolog, och vi skall därför försöka göra någon bild där vädret, himlen eller molnen blir en tydlig del av bilden. Tänk om vädret blir så här häftigt!
Comments

Som de flesta andra webbplatser använder den här också cookies för att hålla kolla på dig och ge dig bästa möjliga användarupplevelse.